Baller af stål

Vi skal krydse Strandvejen. Olivia og mig. Vi venter på klar bane. Hun sider i den stribede klapvogn; rød og blå. En spinkel paraply model fra 80erne. Olivia er tre år og for stor til klapvogn, men hun er lige glad. Det er jeg også. Lige indtil jeg mærker klapvognen letter, Olivia skriger og to råvoksne mænd i sort Latex suser forbi på deres racercykler, tæt forbi, råber og vender sig om og giver mig fingeren. What?

Til alle jer mænd, der jagter ballekraft og leger Tour de France på de danske landeveje:

Fordi det er lykkedes for jer at skrue jeres hundredetyve kilo tunge krop ned i en stram sort dragt og stable jer op på en rød cykel, har I ikke lov til at råbe efter mig eller andre. Eller give mig fingeren eller i det hele taget opføre jer som chimpanser på to hjul. Hvem gav jer i øvrigt lov til at lænse familiens fælles budget for at investere i en professionel racercykel. I kommer alligevel aldrig med til Tour de France. Se det i øjnene. I ved det jo godt. Hvad med at tage jeres familie med på en skovtur i stedet for at hærge rundt på landevejene med jeres cykelbandevenner og chikanere folk. Hvad sker der for jer. Og hvad er der galt med cykelstierne. Hvorfor vil I ikke bruge dem. Og hvorfor vil I ikke have en cykelklokke på? Hvorfor foretrækker I bagholdangrebet. Man kan blive helt nervøs af det. Det er skræmmende, men det er måske det, det går ud på. I keder jer. Det muntrer jer op at se folk springe for livet. I har magt over det. Bestemmer over vejen. Og hvem der skal være på den. Street power. Et sted skal man jo være magtfuld. Måske er I ikke en gang selv klar over det. Vil I have krig? Har I hørt om partisansøm. Om snublesnore. Pludselig ligger man der. Lige som i Tour de France. Og bider i asfalten. Selv i bil i lavt tempo er det svært at komme uden om jer. I vil ikke have det. Breder jeg ud over hele vejen. Drømmer I måske om følgebiler med mad og proteindrikke? Er det derfor. Følger der en manual med Latextøjet, hvor man instrueres i dårlig opførsel eller har I set for meget Breaking Bad på Netflex. Hvad sker der for jer.

Læs sidste side i Cykelmanualen igen. Jeg citerer: Warning: Cykling med høj hastighed genererer aggressivitet. Anskaf en ringeklokke og luk kæften. Sæt farten kraftigt ned, hvis du mærker antydning af irritation over klapvogne, der forsøger at krydse vejbanen. Overvej om det er nødvendigt at starte helt forfra med din cykelkarriere. Man kan stadig købe trehjulede cykler med lad eller løbecykler uden pedaler. Flyverdragter fås også i sort.

Kunne vi ikke blive enige om at genindføre lidt hensyn og omsorg for andre. Både i trafikken, men også andre steder. Kvinder siger NEJ til hensynsløse brøleaber. Både i trafikken, der hjemme og på arbejdspladsen. Tag jer sammen drenge. Sælg racercyklen og køb en et-hjulet cykel i stedet og kom så i gang. Din kone og børn vil beundre dig, og din trang til at råbe vil forsvinde som dug for solen. I promise.